vježbe

  Published on January 16th, 2016 | by maja šamarinac

  0

  Buđenje životne iskre / životne kreativnosti

  Sjećate li se sebe kao djeteta dok ste crtali? One fokusiranosti (možda čak i jezik malo viri van u borbi s koncentracijom), one strasti, istovremeno napetosti i opuštenosti.. bez razmišljanja da li je vaš rad “slikarski vrijedan”, s nadom ili vjerom da će vas pohvaliti dok budete gotovi. I s vlastitom sigurnošću da ono što crtate je zaista super..

  I onda počinjete rasti, odrastati, formiraju vam se razmišljanja, nameću vam se mišljenja, počinje se paliti nesigurnost, osjećaj da se sada od vas nešto očekuje.
  Vrlo često neka dječja maštanja “padaju u vodu” zbog nemogućnosti realizacije i neka sjeta i potištenost godinama se uvlače u vas. I tako život krene vodeći vas “putevima odraslih”, putevima na kojima morate prestati biti dijete i odrasti..

  Da bi ste lakše razrješavali sve svoje životne zadaće i da bi se lakše nosili sa svojim vibracijama, sa svojim unutarnjim svijetom, da bi ste pronašli svoju radost, kreativnost, svoje dijete.. potrebno je ponovno se vratiti u to doba. Spojiti se s djetetom koje ste onda bili, zapitati ga za savjet kako biti prisutan, kako biti fokusiran ali bez očekivanja, kako biti radostan zbog sitnih stvari i kako vjerovati.. u sebe.. život.

  Vježba koja vam može pomoći da se ponovno spojite s djetetom unutar sebe i da probudite taj zanos i iskru života vrlo je jednostavna.
  Pripremite papir, bojice i vrijeme za sebe. To ne mora biti dugo vremensko razdoblje, može biti i kratko ali bitno je da je samo vaše, da si ga kreirate i dozvolite.
  Na kratko zatvorite oči i opušteno dišite, dopustite si da sa svakim udahom i izdahom zaronite sve dublje i dublje u sebe.. prisjetite se svog djetinjstva i trenutaka kada ste crtali. Ukoliko vam nikakve slike ne dolaze ili se jednostavno ne možete sebe sjetiti dok crtate u djetinjstvu zamislite.. vizualizirajte sebe kao dijete i zamislite da sjedite i crtate. Da ste u zanosu, trenutku, fokusiranosti i prepuštenosti..

  Zatim krenite crtati. Crtajte što god vam dođe, kakva god vam ideja pala na pamet.. samo crtajte.. dopustite si biti dijete koje crta, mašta, sanja, vjeruje.. koje se sasvim spontano spaja s energijom postojanja, s izvorom, s iskrom života.. dopustite si biti vi..

  I uživajte u osjećaju da nije bitno kako vaš crtež izgleda, bitan je proces, bitno je buđenje vaše iskre života, vašeg spoja sa sobom i vjere da je sve moguće, zanosa… osjetite stvaralaštvo u sebi i dopustite da se ono zatim prenese na taj papir, na vaše tijelo, vaš um i na sve vaše postupke i odluke u narednom periodu.

  Vježbu možete kontinuirano raditi neko vrijeme kako bi potaknuli dublji proces. Ukoliko vam se tijekom crtanja ili nakon toga podignu emocije dopustite si osjetiti ih, pogledajte što vam govore, što podižu u vama. A zatim zatražite tretman (ne mora biti točno nakon što ste nacrtali; kako si možete raditi tretman pogledajte ovdje).
  Na taj način prepoznat ćete razliku onog djeteta koje je vjerovalo i bilo spojeno s Izvorom i samim sobom i odrasle osobe koja je po životnom putu zaboravila kako biti svoja. Na taj način iscjeljivat ćete taj prostor između sebe kao djeteta i sebe sada, dopuštajući si prisjetiti se kako biti slobodan, ljubavan i sretan.

   

   

   

  (Foto: Unsplash)


  About the Author

  Autorica i terapeutkinja poznata kao “zapisničar” :) Magic Wood kartica, knjiga “Jednostavnost života”, “Što je to ljubav?” i "Nebeski šapat - krugovi".  Back to Top ↑
  • Prijava na mailing listu:

  • facebook