tekstovi

  Published on July 3rd, 2009 | by maja šamarinac

  0

  Ego i kako ga shvatiti

  Riječ „egoističan“ povezana je sa „egom“, a nitko ne voli čuti da je egoističan, pa makar toga bio i svjestan. Samim tim i riječ „ego“ miješanjem kultura i znanja istoka i zapada ponekad je potpuno krivo shvaćena. Mnogi pod „radom na sebi“ podrazumijevaju i potpuno ubijanje svoga ega… koji im kako kažu znanja onemogućuje napredak i razvoj. I tu dolazimo do trenutka kada bi trebali stati i malo razmisliti. Što je zapravo ego? Da li se on može uništiti, savladati do te mjere da ga izgubimo?
  Moja saznanja govore da ego ne treba savladavati i uništavati, njega treba shvatiti i zatim prerasti. I to je to. Zapravo je vrlo jednostavno kada prestanete imati potrebu za uništavanjem, jer puno je lakše krenuti u neku bitku sa znanjem da nešto trebate shvatiti nego sa namjerom uništenja.

  Problemi dolaze kada mu dopustimo da sjedi na vozačevom mjestu, onda možemo reći da imamo „problema sa egom“, jer on upravlja, vozi, određuje gdje ćemo ići i na koji način, a to stvarno može izazvati komplikacije i nepotrebna opterećenja kroz život.
  Ego je poput nekog razigranog i nezrelog djeteta, željnog pažnje i razumijevanja. Sa stalnom potrebom za dokazivanjem svoje važnosti on neprestano u nama uzrokuje potrebu za kretanjem. I u tom dijelu je bitan, jer nas motivira, vuče nas u nove pobjede, otvara nam horizonte. Na tome mu trebamo čestitati.
  Zbog njegovog djetinjeg ponašanja sa njim trebate razgovarati upravo na taj način, kao sa djetetom… sa poštovanjem ali i puno više mudrosti i zrelosti, nastojeći ga odvući sa tog vozačkog sjedala i preuzeti ponovo kontrolu nad svojim životom.
  Ali prije svega bilo bi bitno da shvatite da ste vi ego i da je ego vi, on nije neki poseban organ u vašem tijelu u kojeg možete uperiti prst i za sve ga okriviti, on je dio vaše osobnosti, dio onoga svega što ste bili i što je u vama sada stvorilo manju ili veću potrebu za dokazivanjem u ovom životu. I zato za nekoga kažemo da ima manji ego dok ćemo nekome reći da mu je ego veći nego kuća. Razlika je samo u dosadašnjim životnim iskustvima kao i potrebi da se tokom ovog života nauče neke nove lekcije. Ali i jednoj i drugoj osobi cilj bi trebao biti zauzimanje vozačkog sjedala i upravljanje vlastitim životom.
  Sigurno ste svi doživjeli situaciju raspravljanja sa nekim djetetom, nakon nekog vremena dijete je shvatilo da je u krivu ali i dalje prkosno zastupa svoje stajalište. E takav je vaš ego, odnosno takav je dio u svima nama jer svi ga imamo, samo je pitanje koliko je u kojem trenutku izražen.
  A rad na sebi podrazumijevao bi smirivanje tog našeg prkosnog unutarnjeg djeteta i njegove potrebe da vodi, da bude u pravu i da to sve dokaže drugima. Način na koji to možete postići uz sve tehnike koje možda već radite je vrlo jednostavan. Ukoliko ste doživjeli neku neugodnu situaciju, svađu ili nešto slično, nakon što se malo smirite i „ohladite“ , sjednite sami sa sobom i popričajte sa svojim nadurenim djetetom. Prvo pustite svom egu/djetetu da kaže sve što ima, jednostavno si dopustite da se „ispušete“, a nakon toga sagledajte tu istu situaciju iz kuta neutralnog promatrača te objasnite egu/sebi da se to sve može vidjeti i iz neke druge perspektive. Možda će vam u početku to ići teže ali upornost je vrlina i često se isplati.
  Stoga nastojite i dalje raditi na sebi ali sa mudrošću i lagano, sve što je u vama i oko vas dano vam je kako bi vi nešto iz toga naučili. Pa tako i vaš ego nosi poruke koje trebate shvatiti, prihvatiti, a zatim krenuti dalje. Ne opirite se sami sebi već učite od vlastitog života. Boljeg učitelja za vas nema.


  About the Author

  Autorica i terapeutkinja poznata kao “zapisničar” :) Magic Wood kartica, knjiga “Jednostavnost života”, “Što je to ljubav?” i "Nebeski šapat - krugovi".  Back to Top ↑
  • Prijava na mailing listu:

  • facebook