tekstovi

  Published on November 1st, 2018 | by maja šamarinac

  0

  Kako pronaći osjećaj vlastite vrijednosti?

  U trenutku dok pogledate sebe u ogledalo i prokomentirate sami za sebe vlastito mišljenje o svom fizičkom izgledu stavljate sebe u poziciju suca. Onog koji bi trebao raditi u nekoj tv emisiji ocjenjivanja stila, frizure, odjeće..
  Taj vaš unutarnji sudac baci pogled na vas i vrlo često vam da neku nisku ocjenu. Ako je baš sjajno raspoložen prođete bolje. Skoro nikada odlično, osim ako ga ne nagovorite da vam to kaže. Pri tom sričući slovo po slovo kako bi naglasio da to stvarno misli. Jer sjetili ste se trenutak prije da je dobro i pozitivno misliti o sebi pa zašto si ne dati priliku.
  Ali ako nije tako dobili ste neku nisku ocjenu i s tim krenuli dalje. To je kao da vam na izlazu iz stana netko objesi torbu o rame, podosta tešku i kaže – sretno, želim ti lijep dan, nikako ne skidaj tu torbu.
  Onda vi krenete dalje s tom torbom, nastojeći zaboraviti na nju, zaboraviti kako uopće izgledate. Možda se pokušavajući sjetiti nekog trenutka kada ste dobili bolju ocjenu pa zamijeniti to sjećanje s jutrošnjim. Do prvog izloga, ogledala u dizalu za posao ili nekog tko je upravo prošao pokraj vas, a koji je od vašeg suca dobio najbolju moguću ocjenu. Možda ne zasluženo ali u usporedbi s vama.. moglo bi biti.
  Tu sada nećemo niti spominjati trenutak povratka doma, kada vaša ionako niska ocjena dobiva možda i minus. Dok se gledate u ispranom i ispijenom gladnom izdanju, željnom jedino da ga svi ostave na miru.

  Ok, ok, možda nije tako strašno.. ali shvatili ste poantu! Vrlo često sami sebi najgori ste “suci”. Pa za početak razriješite dužnosti tog svog suca.. neka ode u zasluženu penziju. A vi otvorite oči. Ne zapošljavajte novog suca koji će vam govoriti samo divote svako jutro prije posla jer to je nabrijavanje koje na kraju završi još gore. Nego “otvorite oči”. I pogledajte se. Baš se onako pogledajte od glave do pete.. i ono što je ključno – nemojte se uspoređivati. To je osnova. Ne uspoređujte se s onim “kako bi vi voljeli izgledati”.. ili s onim kako bi vi trebali izgledati.. ili kako drugi izgledaju.. ili kako ste izgledali u svom najboljem izdanju.. ili kad ste bili mlađi. Ne!
  Postoji samo “sada” i vi ste živa osoba koja se gleda u ogledalo. Već to je dovoljno da bude prekrasno. Sama ta činjenica da vi trenutno imate tijelo je sama po sebi fascinantna. Kada to shvatite prestat ćete se uzimati zdravo za gotovo i moći ćete vidjeti ljepotu. Ne onu kakva bi trebala biti jer takve nema. Kao da cvijetu kažete kakav bi on trebao biti ili da se ugleda na neki drugi cvijet. Već ljepotu kakvu zrcali vaše postojanje. Kada se pogledate dublje i sve dublje u to ogledalo vidjet ćete dušu.. kako vas promatra iz svakog kutka vašeg tijela, maše vam, smješka vam se, pleše.. gledajte dok vam taj prikaz ne razvuče osmjeh na lice. Onaj koji nema iza sebe razlog.. nego samo postojanje.
  Kada stanete pred ogledalo i vidite život, upakiran u ono što vi zovete svoje tijelo.. kada iskreno vidite život unutar vas.. vaš osjećaj vlastite vrijednosti preplavit će vas i pokazati da nema tog vašeg izdanja koje nije lijepo, nema tog trenutka koji nije vrijedan vlastitog smješka u ogledalu.

   

   

  Photo by Zaid Abu Taha from Pexels


  About the Author

  Autorica i terapeutkinja poznata kao “zapisničar” :) Magic Wood kartica, knjiga “Jednostavnost života”, “Što je to ljubav?” i "Nebeski šapat - krugovi".  Back to Top ↑
  • Prijava na mailing listu:

  • facebook