tekstovi

  Published on July 2nd, 2009 | by maja šamarinac

  0

  Kako se riješiti želja pomoću vrapčića…

  Da li ste se ikada potpuno iskreno zapitali što vi želite? Sigurno jeste, bezbroj puta. I vjerojatno vam se kao odgovor nametnulo ono što u tom trenutku svoga života priželjkujete. To može biti neka stvar ili osoba, neki događaj ili samo emocija. Zapravo nije bitno. Jer kada se (i ako se) to ispuni vi krećete sa svojim životom dalje. Jednostavno vremenom zaboravite što ste željeli u proljeće prije jedno tri godine. Možda se i sjetite ako je to bila neka veća stvar ili događaj ali većinu toga ste zaboravili.

  To je potpuni pokazatelj svijeta u kojem živimo. Velikog pritiska kojem smo izloženi. Puno informacija na jednom mjestu, sve do jedna pomno složene kako bi nam omogućile da želimo, da mislimo kako baš bez toga ne možemo. Kako bi sve svoje napore usmjerili upravo na to, jer baš smo sigurni kako će nas to učiniti sretnima i kako nam samo ta stvar, događaj, mjesto nedostaje na našem popisu. Sve do neke druge stvari, nekog novog događaja, nekog novog izdanja magazina u kojem će na oglasu stajati nova krema koja je baš kao takva  savršena za nas. Ta krema može naravno biti bilo što, bitno je da mi imamo potrebu za nečim, na taj način još uvijek imamo osjećaj da smo živi i da ovaj život ima smisla.

  Netko mi je jednom ispričao kako je bio u jednoj zemlji gdje su svi počeli vaditi fotoaparate kada se pred njima našao vrabac, tamo je to bilo pravo čudo. Dok kod nas veliki broj vrabaca i njima sličnih slatkih pernatih stvorenja skakuće pored naših nogu, a da ih mi najčešće i ne primijetimo sve dok jednog od njih ne zgazi auto (onda većina ili ga žali ili pazi da ne stane na njega) u drugim zemljama to je potpuni luksuz, nešto što treba ovjekovječiti kamerom za buduće naraštaje. Mogli bi se pitati i tko je tu lud.

  Odgovor bi bio svi mi, svi koji smo dopustili da ti vrapčići nestaju sa ove prelijepe Planete i svi mi koji ih ne primjećujemo dok nije prekasno. Ali bilo bi šteta to konstatirati i ići dalje. Takva razmišljanja jedino imaju smisla ako nakon njih smislimo nešto praktično. Ili ako se (s)potaknemo na bolju kvalitetu života.

  To možemo npr tako da si zadamo jedan zadatak. Recimo da svoju energiju ne usmjerimo na novu želju, na nešto za čim ćemo čeznuti kako bi to odmah mogli zaboraviti. Možemo umjesto želje u svoj život uvesti nešto novo, kao što je npr. brojanje. Za početak  možemo početi brojati vrapce.

  Zadajte si zadatak da ćete svaki dan gdje god išli i što god radili pokušati izbrojati koliko ste vrapčića sreli po putu. Nakon što brojanjem uvidite i njihovu ljepotu možete se prebaciti na nešto drugo. Započnite brojati drveće, bijele oblake, nasmijanu djecu u prolazu, što god vam padne na pamet, i što god bi vam moglo izmamiti veselje i smiješak na lice. Brojte ne zato da bi sve to prebrojali i osmislili novi registar podataka nego da bi uvidjeli ljepotu Planete na kojoj trenutno živite. I da bi joj se mogli veseliti. Na taj način unijet ćete veselje u svoj život i možda barem na trenutak zaboraviti na sve želje koje ste imali i za kojima ste trčali. Možda zaboravite na sve, kako bi se sjetili onoga što vam je istinski važno.


  About the Author

  Autorica i terapeutkinja poznata kao “zapisničar” :) Magic Wood kartica, knjiga “Jednostavnost života”, “Što je to ljubav?” i "Nebeski šapat - krugovi".



  Back to Top ↑
  • Prijava na mailing listu:

  • facebook