tekstovi

  Published on December 27th, 2010 | by maja šamarinac

  0

  Međusobni odnosi – „Centar svog svemira“

  Zamislite veliki svemir i u njemu gomilu planeta… sada zamislite njegov centar…

  Svemir je vaš život.
  Centar ste vi.
  Planeti su vaši roditelji, partneri, djeca, prijatelji, susjedi…

  Ako na ovaj način sagledate sebe i svoj život shvatit ćete važnost vaše stabilnosti. Jer ako centar svemira nije u ravnoteži ništa niti oko njega nije stabilno, cijeli sustav se počinje klimati.

  Recimo da imate probleme u odnosu sa vašim partnerom. Ono što vi tada radite je usmjeravate se na partnera pokušavajući vidjeti u čemu je problem, govoreći mu što radi krivo i pokušavajući shvatiti što vi radite krivo. Cijela vaša energija u tim danima pretače se na tu vašu planetu, cijeli vaš svemir počinje se nakrivljavati jer gubi svoj centar, vi pokušavate izaći iz svog centra kako bi došli do te planete i vidjeli što je sa njom „pošlo po krivu“.

  I tada se počinjete čuditi što odjednom dolazi do „nekih problema na poslu, a istovremeno se zahlađuje odnos sa vašim djetetom dok vam najbolja prijateljica/prijatelj ne diže slušalicu već danima“… tada nastaje kaos u vašem svemiru.
  Vi se počinjete brinuti što se dešava sa vašim životom, zatim slijedi žaljenje oko vlastitog života i na kraju depresija jer sve je tako crno i beznadno (ovo je sada ekstremni slučaj, možda ste „samo malo tužni“ :). Sebe u potpunosti zanemarujete jer nemate vremena za to i dani postaju sve lošiji i lošiji. Da li možete uočiti gdje ste napravili početnu grešku?

  Vratimo se na početak kada je došlo do problema u odnosu sa npr. vašim partnerom. Vi počinjete uviđati da nešto nije kako treba i usmjeravate se na njega. Tu je početna greška jer naginjete cijeli svemir, izlazite iz vlastitog centra. Jer ono kako mu vi možete najviše pomoći je da budete maksimalno jak i kvalitetan centar u kojem je on planeta. Na taj način pomažete mu da ojača svoj centar u svom vlastitom svemiru. Naravno da je savjet i da partner sa svoje strane to radi isto, jača svoj centar i na taj način i vas kao svoju planetu. Jer on ima dvije uloge kao i svi. Glavna uloga je centar u svom vlastitom svemiru. A sporedna uloga je planeta u vašem svemiru. Ako partner zbog određenih razloga počinje slabiti u svom vlastitom centru onda naravno da počinje slabiti i kao planeta u vašem sustavu. Jačanjem sebe kao centra vi jačate i ostale planete pa i njega i na taj način dajete mu snagu.

  Ako bi to sada objasnili nekim vašim svakodnevnim rječnikom, to bi značilo da vi morate maksimalno biti usmjereni na sebe i svoju kvalitetu. Trebate brinuti o svom fizičkom, mentalnom, emotivnom i duhovnom zdravlju. Morate biti jako važan projekt u svom životu na kojem ne štedite vrijeme, energiju, novac. Nakon što ste ustanovili da sa vašim partnerom imate problem vi još jače usmjeravate pažnju na sebe i jačate svoju stabilnost, a istovremeno njemu dajete potporu. Znači ne pokušavate naći neku grešku u vašem odnosu i njegovom životu. Vi jedino što možete je jačati sebe, to je jedino što je prirodno, sve ostalo uključuje vaš ego koji onda počinje smatrati da je dobro dijeliti savjete drugima jer on(ego) zna kako što treba biti.

  Tu bi napomenuli kako nitko ne zna što je onaj drugi izabrao za naučiti u ovom životu, samim tim ne zna niti kakva iskustva je izabrao pa zato niti ne može osuđivati tog drugog. Možda je baš to što vi ne volite kod svog partnera ono što njemu treba kako bi spoznao ono zbog čega je došao. Zato vi možete i trebali bi ste biti usmjereni samo na svoj centar, sve ostalo posložit će se onda samo. Jer možda niti ne trebate sada biti sa tim partnerom, možda se morate razdvojiti iz trenutnih uloga kako bi klizili dalje svojim životom. Umjetno i nasilno zadržavanje ljudi u svom životu nikada nije nikome donijelo koristi. Na kraju se sve desi kako se i trebalo desiti samo sa možda malo više tuge i boli. I tada bi mogli reći da je to baš ono što vam je kao iskustvo trebalo.
  Ali savjet koji bi vam dali i sa kojim ćete se i sami moći uvjeriti u jednostavnost života ako ga počnete primjenjivati je „budite kvalitetan centar vlastitog svemira“ pa će i sve planete oko vas biti u svom punom zamahu. Ako koja i počne padati na svojoj vitalnosti vi pojačajte svoju kvalitetu i na taj način joj pomozite. Neka u vama osjeti snagu i potporu, neka osjeti ljubav, tada će i njezin centar početi ponovo jačati. A ako kojim slučajem vidite da se u vašoj planeti događa transformacija i da se ona želi „preoblikovati“ u neku drugu planetu (recimo iz ljubavne želi preći u prijateljsku) vi i dalje pojačavajte svoj centar i pružite joj podršku, jedino tako možete omogućiti maksimalnu snagu svima i dopustiti životu da napreduje dalje.

  Lagana vježba koja vam pomaže učvrstiti se u vlastitom centru:

  Sjednite u udoban položaj, omogućite si da vas nitko ne prekida i zatvorite oči. Nekoliko trenutaka usmjerite pozornost na disanje kako bi smirili otkucaje srca i primirili tijelo.

  Sada zamislite da se u predjelu vaše srčane čakre počinje stvarati vrtlog koji prelazi u oblik spirale, ona postaje sve veća i veća dok se vrti brzinom koja vama odgovara. Pustite ju da se širi oko vas sve dok ne postane puno veća od vašeg fizičkog tijela. Nakon što je postala velika kao otprilike nekoliko vaših fizičkih tijela u širinu pustite ju da se pretvori u koncentrične krugove koji se vrte oko vas ili možda u jedan krug koji se vrti, pustite da sama poprimi oblik.
  Zatim u sebi krenite izgovarati – „Ja sam centar svog života, ja sam snaga, ja sam moćna jedinka postojanja i moj život je u mojim rukama“.
  To izgovarajte tiho u sebi, nije toliko bitan taj tekst i njegovo značenje već vibracija snage i fokusiranost na sebe kao centar dok to izgovarate.
  Budite u tome sve dok se osjećate ugodno ili dok vizualizacija traje.
  Nakon toga smirite svoju energiju, usmjerite se na disanje i svoje fizičko tijelo, pustite da se sva snaga koju ste sada energetski podigli proširi i vašim fizičkim tijelom dajući vam na taj način osjećaj života.
  Vježbu možete ponavljati koliko god puta želite.


  About the Author

  Autorica i terapeutkinja poznata kao “zapisničar” :) Magic Wood kartica, knjiga “Jednostavnost života”, “Što je to ljubav?” i "Nebeski šapat - krugovi".  Back to Top ↑
  • Prijava na mailing listu:

  • facebook