tekstovi

  Published on July 3rd, 2009 | by maja šamarinac

  0

  Pogonsko gorivo za strah

  Svi ste barem jednom iskusili strah. Onaj trenutak kada vam se stisne grlo, srce počne brže udarati, kada se osjećate kao da ste pojeli tonu kamenja koje vas je prikovalo za mjesto na kojem upravo stojite. Nakon toga može slijediti udar adrenalina koji vas pokreće sa mjesta i stvara hrpu grozničavih misli. Sve to mogu biti nijanse ovisno naravno da li ste se upravo suočili sa gladnim lavom usred Afrike ili sa nekim svojim unutrašnjim strahom koji je isplivao na površinu od tko zna kada. Vi pri tom prolazite kroz vlastita iskustva života i učite nešto novo. I to bi bilo sasvim ok, jer zbog toga ste i došli u ovaj život.

  Ali pogledajmo sada na trenutak koje bi „pogonsko gorivo“ bilo za strah… Mogli bi reći da je najbolje pogonsko gorivo – zastrašivanje. Ono je sasvim pouzdano i sigurno ćete pomoću njega priječi dovoljan broj kilometara vozeći se kroz razne predjele slikovitih krajeva. Jer ono što sasvim kvalitetno motivira pojačavanje straha je vaš um. On je jedan od najdarovitijih proizvođača straha, u stanju je u pet sekundi za vas kreirati potpuno novi svijet, na vama je samo da se nakon toga prepustite vožnji, sigurni da goriva imate dovoljno.

  A kako um dolazi do novih ideja ili bolje rečeno kako dolazi do inspiracije za nove ideje? Vrlo lagano, dovoljno je da nešto čuje, nešto što samo po sebi možda i nije sasvim strašno i on je spreman za pisanje novog poglavlja vaše knjige života. A informacija oko vas ima sasvim dovoljno. Nije potrebno ni izaći iz kuće, možete upaliti dnevnik i recimo čuti riječ koja se u zadnje vrijeme često provlači po eteru – recesija. Sama po sebi sasvim je melodična za neki osrednji horor film, sa sobom nosi kolektivnu energiju propadanja, dok u pozadini se vrlo tihim i sporim glasom čuje ohrabrenje kako je to samo privremeno, kako će nam svima kasnije biti bolje.

  Ali to više nije bitno. Vaš um sa samo jednom riječju dobio je dovoljno materijala i vi unutar sebe već vidite svoje propadanje, vi ste ga već skoro i proživjeli i sada je samo pitanje na koju stranu ćete početi bezglavo juriti ili u koju ćete se fotelju tiho zakopati i čekati da stigne trenutak kada će sve ponovo biti uredu, kada će vam reći da je sada „sigurno“ da se pomaknete, da počnete živjeti.

  A možete se i drugačije suočiti sa životom i onim što vas okružuje. Iako vam se to sada čini možda teško i neprihvatljivo zapravo je vrlo lagano. Sastoji se samo od prihvaćanja i prepuštanja.
  Prihvaćanje je poravnavanje svojih osjećaja sa svim što bi se moglo dogoditi, kada istovremeno i očekujete i znate da sve što bi moglo stići je apsolutno za vas prihvatljivo. A prepuštanje bi bilo još jednostavnije, kada se to „nešto“ već i desi na vama je samo da plivate sa tim tokom i pustite se da vas struje nose. Na taj način lakše ćete uočiti kada pokraj vas izroni neka splav za koju bi ste se mogli prihvatiti, a zatim si olakšati putovanje. Lakše ćete uvidjeti rješenja koja vas okružuju, a vi ih samo morate odabrati ukoliko mirno prolazite pokraj njih nego ako bezglavo jurite.

  Stoga učinite sve da spriječite dovod goriva tamo gdje nije potreban. Ako mislite da ne možete drugačije odmaknite se od svih izvora, pa makar na televiziji počeli gledati samo dječji program. Vi ste odgovorni za svoj život i jedino ga vi možete posložiti i na kraju uživati u njemu. Tu vam nagradu nitko kasnije ne može uzeti, a za svaku nagradu potrebno je potruditi se.


  About the Author

  Autorica i terapeutkinja poznata kao “zapisničar” :) Magic Wood kartica, knjiga “Jednostavnost života”, “Što je to ljubav?” i "Nebeski šapat - krugovi".  Back to Top ↑
  • Prijava na mailing listu:

  • facebook