vježbe

  Published on April 7th, 2015 | by maja šamarinac

  0

  Vježba prisutnosti

  Vrlo često zbog užurbanosti života nemate dovoljno “trenutaka” za sebe. Dan prolazi, problemi se gomilaju, krene od nečeg možda beznačajnog, završi na životnim pitanjima. Tada i ako pokušate sjesti u meditaciju želite se osjećati dobro, a moguće je da će tek tada sve polako početi izlaziti na površinu.

  Ako pogledate svoj život oko sebe, onim unutarnjim vidom, vidjet ćete da je on vaša refleksija. Sve ono vama poznato i sve ono vašem umu skriveno može se iščitati oko vas. Vaš život nije vaš neprijatelj kako ponekad neki to pomisle, vaš život je vaše ogledalo. Pokazuje vam na čemu trebate raditi, na što obratiti pažnju, nosi u sebi skrivene poruke.. Ali da bi te poruke iščitali potrebno je zastati i usmjeriti pozornost, bezglavo jurenje od jedne točke do druge, hvatanje dana, vikenda, praznika i obljetnica dovodi vrlo često u još veći osjećaj jada i očaja “jer godine prolaze, a vi niste napravili ono što ste trebali”.

  Ako zastanete i osluhnete Svemir u Vama, osjetit ćete da vi ništa ne trebate.. već samo vaše postojanje je dovoljno. Međutim kretanje je prirodna pojava i ona se dešava i onda kada se ništa ne dešava. Što znači da unutar nas kretanje je stalno, samo je pitanje da li ćemo na to obratiti pažnju i onda dopustiti tom kretanju da bude nesputano, slobodno, protočno. Ili ćemo ga zanemariti usmjeravajući se na pokušaje popravljanja i ispravljanja životnih tokova, ne shvaćajući da su oni samo refleksija i da će se mijenjati kako se mijenja kretanje u nama.

  Što znači da jedino iskreni pogled u sebe može dovesti do odgovora na kojem se putu trenutno nalazimo i koji je put za nas najlakši. Jer ne postoje dobri i loši putevi, postoje samo teži i lakši. Učimo i na jednima i na drugima, ali ponekad svjesno učenje donosi vrlo jasan i prohodan put po kojem se penjemo i spuštamo s osmijehom na licu pa makar nam i suze klizile niz lice.
  U ovom načinu života kakav većina ljudi vodi teško je odvojiti vrijeme za sebe. Mnogi kažu da su sretni ako taj dan uspiju odmeditirati ili napraviti tretman ili neke vježbe. Međutim trenutak koji je manji od sekunde znači cijelu vječnost u vašoj svijesti, a ništa važno u zemaljskim mjerilima. Stoga sljedeća vježba može vam omogućiti puno svjesnih trenutaka u tom danu, tada će i meditacije, tretmani ili vježbe koje ćete taj dan odraditi imati jednu posve novu dubinu, dubinu vaše prisutnosti.

  Vježba:
  Bez obzira što radili, s kim bili u društvu ili o čemu mislili zastanite na sasvim jedan mali trenutak i osjetite se. Recimo taj trenutak dopustite si osjetiti svoju desnu ruku, neki drugi trenutak osjetite prste na lijevoj ruci. Zatim lijevo stopalo, glavu, nos. Ili cijelo tijelo. Barem deset puta na dan, a po mogućnosti i više zastanite unutar sebe u svojim monolozima, konstrukcijama i umnom promišljanju i osjetite neki dio tijela ili cijelo tijelo. Nemojte pri tom razmišljati kako se osjećate ili donositi neke zaključke, nemojte započinjati nove procese na osnovu toga, samo se osjetite. I onda nastavite dalje. Što ćete više puta tokom dana zastati i osjetiti se to će vaša pažnja prema sebi samima počinjati biti sve veća pa će i samim tim osjećaj dijela tijela ili cijelog tijela biti veći i dublji. U vašoj podsvijesti i nutrini zapisivat će se ti trenuci i otvarati vam se poput priče za vrijeme kontemplacije, meditacije, tretmana ili vježbanja. To su informacije koje će vam pokazivati na što se trebate usmjeriti u meditaciji, što zatražiti u tretmanu, što vam tijelo treba dok vježbate.
  Znači samo zastanete i osjetite… lagano, brzo.. s pažnjom.

   

  Tekst/foto: jednostavnost.com


  About the Author

  Autorica i terapeutkinja poznata kao “zapisničar” :) Magic Wood kartica, knjiga “Jednostavnost života”, “Što je to ljubav?” i "Nebeski šapat - krugovi".  Back to Top ↑
  • Prijava na mailing listu:

  • facebook