mw knjiga

  Published on April 11th, 2013 | by maja šamarinac

  0

  Jednostavnost

  Kada bi postojalo mjesto na kojem bi bila knjižica sa uputstvima za vas život vi se vjerojatno ne bi usudili otići na to mjesto. Pronašli bi hrpe razloga zašto ne biste bili u mogućnosti posjetiti to mjesto i pročitati tu knjižicu. Sada dok ona ne postoji vi ju na neki skriveni način priželjkujete misleći kako bi vam sa njom bilo bolje jer bi ste imali „putokaz“ kuda ići. Ali u trenutku otkrivanja toga mjesta vi se jednostavno ne biste usudili, ne bi ste se usudili pročitati što u njoj piše kako se ne bi razočarali.

  Život je jednostavan, sve do trenutka dok ga vi ne zakomplicirate. To je na neki način izazov za vas. I to je dobro. Ti izazovi koje sami pred sebe postavljate, pomažu vam da se popikavate i pridižete i pri tom učite.
  Ali postoje dvije vrste izazova, oni „smisleni“ i oni „besmisleni“. Zamislite život pun „smislenih“ izazova. On bi zapravo bio poput nekog veselog lunaparka, pun nekih čudnih sprava koje od vas očekuju oduševljenje, adrenalin i određenu količinu straha. Ali ljudi većina iz tog lunaparka izlazi sa smiješkom na licu, većina pomisli kako ce doći ponovo.
  Tako zapravo izgleda život pun „smislenih“ izazova.
  A život pun „besmislenih“ izazova je napad na vas i sve ono što vi jeste, od vas samih. To je maltretiranje koje bi ste odmah drugom zamjerili da vam priredi, ali sebi ga čak niti na priznajete ili još gore, čak ga niti ne prepoznajete.
  To su oni trenuci kada iz neke ljutnje prema životu i sebi samima pokušavate zakomplicirati stvari do te mjere da postanu skoro nepodnošljive. A onda patite. Uvedete se u krug patnje i očekujete da vas cijeli Svemir u tome podrži. Pod krinkom nekih novih učenja vi putujete svojom stazom života pod teretom koji nitko od vas ne traži da ga nosite, pod teretom koji je svima, a ponajviše vama potpuno besmislen. I bespotreban.
  Jer učenja dolaze kada ste vi na njih spremni i u mogućnosti su doći u raznim oblicima, onim teškim, manje teškim i onim laganim i sretnim.

  Život je jednostavan. Razmislite o toj rečenici i svemu što ona skriva među tim slovima. Razmislite o sebi i svojem životu i o svemu što on sadrži. Pokušajte napraviti listu svih stvari koje su u njemu jednostavne. Kada ih nabrojite vidjet čete da ih ima sasvim dovoljno, iznenađujuće dovoljno. A onda se skoncentrirajte na njih, pokušajte vidjeti od čega su sastavljene te jednostavne stvari, što ih čini tako jednostavnima.
  A zatim tu „formulu“ koju otkrijete u tim vašim jednostavnim stvarima primijenite na one manje jednostavne. Vremenom kada uđete u taj „kod jednostavnosti“ sve oko vas poprimit će drugi smisao. U trenutku kada vi budete stvari drugačije doživljavali one će i postati drugačije. A one nove, koje će tek uči u vaš život odmah će dobiti tu „etiketu“ jednostavnosti, samim time što ćete ih vi prepoznati kao takve i privući.

  Pokušajte. Prepustite se jednostavnosti i živite. A dok to radite pokušajte u svoj životni ritam unijeti nekoliko jednostavnih vježbi koje će pomoći vašem životnom ritmu da uhvati tu „jednostavnost“ koju zaslužujete.

  Postoji / diši / osjećaj / izreci

  postoji – zamisli da si cvijet u polju i da postojiš, to je tvoj jedini zadatak. A sada taj zadatak sprovodi svaki dan, barem pola sata. Sjedni ili legni i samo postoji. Jedino što trebaš je misliti na sebe i svoje postojanje. Budi svjestan svoga tijela, svakog njegovog vanjskog i unutrašnjeg predjela, idi po svim dijelovima, pozdravi ih i postoji.

  diši – pokušaj kroz dan biti maksimalno svjestan svog disanja. Ono je tu prisutno razmišljao o njemu ili ne ali ako ga osvijestiš osvijestit ćeš i svoj život u ovom tijelu, jer bez disanja ovo tijelo ne bi funkcioniralo, disanje te na neki način spaja sa tijelom. Zato tokom dana u različitim situacijama razmišljaj o svom disanju, budi svoje disanje.

  osjećaj – osjećaj sebe, svoje emocije, svoje misli. Tokom dana u različitim situacijama samo se osjećaj. Bez obzira u kojem stanju bio osjećaj to stanje. Zastani u nekom trenutku, kao da stisneš pauzu na filmu i osjećaj sebe u toj sceni. Sve ono što ti jesi. Na taj način shvatit ćeš bolje što si i rasvijetliti zašto radiš ono što radiš.

  izreci – barem jednom na dan izreci si istinu u samoći. O bilo čemu, nađi temu i sam sebi reci istinu o tome. Nemoj prestati iznositi istinu dok nisi izrekao i najmanju misao o toj temi. Možeš pismeno ili usmeno, pred ogledalom ili pred nekim drvetom, jedino je bitno da si kažeš sve, apsolutno sve o toj temi. Istinu i ništa više.

  ………………………

  Tekst iz knjige Magic Wood “Jednostavnost života” koju možete naručiti u tiskanom obliku.

  (photo: Moyan_Brenn)


  About the Author

  Autorica i terapeutkinja poznata kao “zapisničar” :) Magic Wood kartica, knjiga “Jednostavnost života”, “Što je to ljubav?” i "Nebeski šapat - krugovi".  Back to Top ↑
  • Prijava na mailing listu:

  • facebook