52.

Nadmoć nad drugima, potreba za kontrolom

U svakom odnosu nalazi se kontroliranje i nadmetanje, bez obzira da li je to ljubavni, prijateljski, poslovni, obiteljski odnos, svi oni ispunjeni su potrebom za upravljanjem. Ona je duboko skrivena među obrascima ljubavi, tolerantnosti, uzajamnog poštovanja, milosti, a pogonjena je osjećajem vlastitog neprihvaćanja i straha od gubitka. Unutarnja, najčešće skrivena potreba za kontrolom koju pokazujete tako da znate što je za druge najbolje, bez obzira izrazili se ili ostalo to u vama dolazi iz osjećaja vlastite nemoći, slabosti, nesigurnosti. Puno je lakše popravljati svijet oko sebe nego promotriti sebe.
U trenutku vlastitog spoznavanja te dostizanja snage, mudrosti, protočnosti vi odustajete od neprirodnog dizajniranja vlastite osobnosti kako bi sebi i svijetu pokazali ono što jeste, bez kutijica i etiketa. To je trenutak kada ste istinski u stanju i druge prihvatiti za ono što oni jesu, sa svim njihovim manama i vrlinama, sa svim onim što vam se sviđa ili ne sviđa ali bez potrebe da u sebi ili na glas izgovarate što bi trebalo promijeniti ili popraviti, znajući da se ništa ne popravlja, samo dešava, onako kako je najbolje i moguće u tom trenutku.
Takvo prihvaćanje sebe i svijeta oko sebe dovodi do mekoće u odnosima koji onda ostaju ono što u svojoj suštini i jesu, a to su lekcije koje se kreiraju iz svakog trenutka tvoreći svojim pojavnostima idući trenutak.

Vježba:
Umirite se, odvojite vrijeme za sebe, zatražite tretman. Osjetite svoj dah, dopustite mu da prođe kroz cijelo vaše tijelo. Zatim osjetite područje svoje srčane čakre i osjetite/vizualizirajte kako dišete svojom srčanom čakrom i kako svaki vaš udah i izdah kroz nju pojačava energiju svijesti. Nakon nekog vremena pogledajte sebe i svijet oko sebe svojom srčanom čakrom. Možete to napraviti kroz osjećaj, možete vizualizirati, samo si dopustite promotriti kako vi i vaš svijet u tom trenutku izgledate pogledom vaše srčane čakre.
Sve što vam u tom trenutku dođe u misli utisak su tog trenutka, dopustite si promotriti te utiske, bez suđenja, bez namještanja. Nakon što ćete imati osjećaj da ste gotovi, vratite pozornost na disanje i neko vrijeme samo dišite osjećajući svoje tijelo.
Na kraju tretmana/vježbe zapišite ono što ste osjetili, ponekad je potrebno vrijeme da se neke stvari u vama slegnu i da shvatite ono što ste osjetili, doživjeli.

Budite blagi prema sebi, dozvolite si biti vi, prihvatite se onakvima kakvi jeste. Nakon toga sve postaje mekše, sve postaje smislenije, potreba za kontrolom nestaje jer vi spoznajete da je baš sve OK! 🙂

Menu